Synnytys

Sinä saat tehdä synnytyksestäsi omanlaisen! Tässä osiossa saat vinkkejä, miten käyttää eteerisiä öljyjä synnytyksessä.

Öljyjä voi käyttää synnytyksessä niin hyvän mielen tukemiseen kuin synnytyksen eri vaiheisiin ja tilanteisiin. Synnytykseen eteeriset öljyt valitaan sen mukaan, mitä ominaisuuksia öljyltä kaivataan.

Voit tehdä itsellesi valmiiksi oman synnytysöljyn valitsemistasi öljyistä, jolloin öljyseosta on helppo ja nopea käyttää synnytyksen aikana.


Öljyjä synnytykseen

Mustapippuri 

Eteerinen mustapippuri on hyvä kivunlievitykseen. Laita muutamia tippoja laimennusöljyyn tai itse tekemääsi synnytysöljyyn, ja levitä alavatsalle tai alaselälle.

Helichrysum eli Italian olkikukka

Tämä öljy on aiva huippu! Verenvuodon tyrehdyttämis-ominaisuuksiensa vuoksi tätä on hyvä käyttää synnyttäjän alaselälle ennaltaehkäisemään liiallista verenvuotoa synnytyksessä. Kannattaa laittaa jo synnytyksen aikana.

Synnytyksen jälkeen laita öljyä aina alapesun ja siteen vaihdon yhteydessä alavatsalle sekä koko välilihan alueelle. Muista laimennusöljy! Kuismaöljy on hyvä pohjaöljy välilihan alueelle ja koko alapäälle.

Mirha

Mirhaa käyttivät synnytyksessä jo muinaiset äidit. Antiviraalisten ja antibakteeristen ominaisuuksiensa takia todella hyvä öljy välilihan alueelle, mutta myös ihoa hoitavien ominaisuuksiensa takia hyvä ennaltaehkäisemään repeytymistä synnytyksessä. Lisää tämä synnytysöljyseokseesi.

Geranium

Jo tuoksunsa puolesta tämä on ihana synnytysöljyssä! Ihana ruusun tuoksu tulvahtaa öljyn yhteistuoksua pehmentämään. Tämä öljy on ihoa hoitava, lisäksi se auttaa hermokivun kaltaiseen kipuun. Synnytyksessä siis mitä mainioin!

Muista tämä öljy, jos jostain syystä päätyisitkin sektioon tai sinulle jouduttaisiin tekemään episiotomia. Tämä öljy hoitaa tehokkaasti erilaisia leikkaushaavoja sekä arpia.

Sypressi

Eteerinen sypressi on yksi verenvuotoa tyrehdyttävistä öljyistä. Tämä on hyvä olla myös synnytysöljylaukussa. Synnytyksessä tätä levitetään alaselälle tai alavatsalle, sekä ranteiden alueelle.

Tuoksuna sypressi on lohduttava ja rauhoittava, siksi sitä on käytetty myös suruun. Muista tämä, jos sinulla on takana synnytys, josta jäi pettymys.

Yhdistä tämä ihanaan ruusu- tai geranium-öljyyn ja levitä navan aluelle. Anna öljyn lohduttaa. Navan alue on kehon kohta, mistä hoitaa synnytys-tai muuta traumaa. Valmis Trauma life -öljyseos löytyy tähän tarkoitukseen.

Laventeli

Ah ihana, joka paikan laventeli! Laventelin tuoksu on rauhoittava ja rentouttava.

Se rauhoittaa mielen, auttaa keskittymään synnytykseen ja ottamaan sen vastaan sellaisena kuin se tällä kertaa tulee.

Laita laventelia diffuuseriin appelsiinin kanssa luomaan rentoutusta sekä onnellista mieltä. Rentoutuminen on tärkeää, koska se edistää synnytyshormonien toimimista kehossasi.

Myös ihoa hoitavien ja veren vuotoa vähentävien ominaisuuksiensa vuoksi laventeli on synnyttävän äidin valinta.

Synnytyksen jälkeen välilihan alueella se hoitaa ja parantaa ihoa, sekä vähentää verenvuotoa.

Levitä alapesun ja siteen vaihdon yhteydessä laimennusöljyyn laimennettuna. Kuismaöljy on hyvä laimenusöljy synnytyksen jälkeiseen käyttöön.

Voit lisätä seokseen muitakin haluamiasi eteerisiä öljyjä.

Valor

Tämä öljy on tehty mukailleen roomalaisten sotilaiden rohkeusöljyä. Valor-öljyä kutsutaankin rohkeusöljyiksi.

Levitä tätä öljyä hartioille, sekä synnyttäjän että tukihenkilön, ja nauti tuoksusta! Voit käyttää myös diffuuserissa.

Ainesosat: kookosöljy, mustakuusi, sininen pietaryrtti, olibaanihartsi,kamferipuu, palsamipelargoni (geranium)

Joy

Eteerinen Joy on Maaritin oma suosikki synnytyksessä. Voiko olla ihanampaa kuin synnyttää ilon ja onnen ympäröimänä? Tämä kukkaistuoksu luo romanttisen ja lämpimän tunnelman.

Tuoksusta löytyy bergamotti, sitruuna, palmarosa, tuoksuilangia, ruusu, palsamipelargoni (geranium), jasmiini, jalosauramo, korianteri, tangeriini.

Käyttöohje: käytä diffuuserissa, levitä iholle tai hengitä sellaisenaan.

Peace & Calming 

Vesisynnytykseen Peace & Calming on ihana. Laita 6-8 tippaa öljyä pariin ruokalusikallista Epsom- tai merisuolaa, ja lisää synnytysaltaaseen.

Reseptejä synnytykseen

Synnytysöljyresepti

5 tippaa Ylang Ylangia

4 tippaa Helichrysumia

2 tippaa Fennelia (fenkoli)

2 tippaa peppermintia (piparminttu)

2 tippaa Clary Sagea (muskatellisalvia)

Sekoita tipat pieneen pulloon. Ota seoksesta 2-4 tippaa ja laita 50:50 suhteella laimennusöljyyn. Levitä seosta selkään, alavatsalle ja nilkkoihin.

Kivunlievitys

2 tippaa mustapippuria (black pepper)

2 tippaa vetiveriä

2 tippaa geraniumia

2 tippaa appelsiinia

1 rkl laimennusöljyä, kuten kuismaöljy tai valmis V-6 kasviöljy

Välilihan tukemiseen resepti

2 tippaa Geraniumia

2 tippaa mirhaa

2 tippaa Gentle Babies-öljyä

1 rkl kuisma-tai V-6- kasviöljyä

Jälkisupistusöljyresepti

Uudelleen synnyttäjällä voi olla kivuliaita jälkisupistuksia imettäessä, kun kohtu supistuu. Voit laittaa tätä öljyseosta vatsalle (tai myös alaselälle) usean kerran päivässä, esimerkiksi vessakäynnin yhteydessä tai tarvittaessa.

1 tippa Helichrysumia

3 tippaa geraniumia

3 tippaa sypressia (cypress)

2 tippaa mustapippuria (black pepper)

3 tippaa vetiveria

30 ml laimennusöljyä.

Laita öljytipat pieneen 30 ml pulloon, ja kaada varovasti kasviöljy päälle.

Synnytyksen jälkeen

1 tippa mirhaa

1 tippa helichrysumia

1 tippa laventelia

1 tippa piparminttua

1 tippa sypressia

1 rkl kuisma- tai V-6 laimennusöljyä.

Ota pieni kulho, johon laitat laimennusöljyn ja tiputa öljytipat siihen. Laita öljyä aina wc-käynnin yhteydessä alapesun ja siteen vaihdon jälkeen. Mitä useammin päivän aikana öljyseosta laitat, sen nopeammin palaudut synnytyksestä. Jippii!

Nämä reseptit olen testannut itse, ja toimii! / Maarit 🙂