Ovatko kaikki eteeriset öljyt samoja?
Eivät ole.
100% eteerisiksi saa sanoa kaikkia eteerisiä öljyjä, olivat ne sisällöltään minkälaisia tahansa, jos ne sisältävät lainsäädännölle riittävän eteeristen öljyjen määrän. Näihin lukeutuu sekä synteettiset (eli laboratoriossa luodut teko eteeriset öljyt) sekä aidot eteeriset öljyt, öljyt jotka ovat jatkettu jollain muulla aineella, kuten alkoholi, sekä kehnosti tislatut eteeriset öljyt, joista ei olekaan enää jäljellä kovin monia kemiallisia ainesosia. Mikä näitä siis yhdistää? Kaikki ovat nimeltään 100% eteerisiä öljyjä. Hullua, eikö?
No entäpä puhtaus?
Ajattele peltoa, joihin on vuosikymmeniä laitettu kemiallisia lannoitteita, ja kasvintorjunta-aineita, mutta on viimeiset 7-vuotta ollut ilman myrkkyjä. Tällaisella pellolla viljeltyä kasvia, ja siitä tehtyä öljyä saa sanoa luomulaatuiseksi, joissain sertifikaateissa.
Kuitenkin tiedetään, että esimerkiksi glyfosaatit eivät poistu pellosta edes vuosikymmenissä. Sitä voisi siis löytyä myös “luomusertifikaatin” alla olevista eteeristä öljyistä. Ajattele! Ja kun sitä on pellossa, on sitä myös kasveissa, ja lopulta öljyssä. Ja tätä öljyä sivelet ehkä iholle ja perheen pienimmille.
Eteerisiä öljyjä löytyy yhtä monia erilaisia kuin esimerkiksi appelsiinimehuja. Tiedät varmaan, että kun menet ostamaan appelsiinimehua voit valita monesta erilaisesta. Löytyy tiivistettä, hedelmälihalla olevaa, tuorepuristettua ja halpaa kaupan omaa merkkiä. Tuorepuristettu mehu ja tiiviste maistuvat kovasti erilaisilta, saatika appelsiinin makuinen mehu, joka on vain tehty sen kaltaiseksi. Nämä kaikki ovat silti appelsiinimehuja.
Ja tämä sama pätee myös eteerisiin öljyihin. Siksi on tärkeää tietää öljyjen tausta.
Öljyjen laatuun ja puhtauteen vaikuttavat nämä asiat
Puhtaus– missä kasvi kasvaa, mitä pellossa on, millaisessa maassa se kasvaa?
Siemenet. Ovatko ne hybridia, geenimanipuloituja vai alkuperäisiä? Kaikista näistä tulee aivan erilaista eteeristä öljyä. Silti niillä on sama nimi. 100% eteerinen öljy.
Viljely. Kasvinsuojeluaineet, luonnonmukainen viljely, vuoroviljely. Kaikki nämä vaikuttavat laatuun ja puhtauteen. Haluaisitko laittaa omalle tai lastesi iholle öljyä, jossa on kasvinsuojeluaineita. Minä en ainakaan.
Tislaus. Tiesitkö, että matalalla lämpötilalla tislaamalla öljystä saadaan laadukkaampaa öljyä. Se on työläämpää ja hidasta. Mutta laatu on parempaa. Suurin osa eteeristä öljyistä mitä markkinoilla on, on joko tislattu nopeasti tai väärennetty jollain tavalla.
Pakkaaminen. Mitä enemmän öljyä pullotetaan välikäsien toimesta, ja pakataan uudelleen, sen huonompaa öljy pikkuhiljaa on. Aina kun eteeristä öljyä avataan, siitä haihtuu ainesosia. Tämä vaikuttaa öljyn toimivuuteen.