Synnytys

Miten valmistautua synnytykseen?

Odotusaikana on hyvin aikaa perehtyä tulevaan synnytykseen. Synnytys on iso koitos, jossa synnyttäjä joutuu kestävyysmaratoonille samalla lailla kuin maratoonari.

Urheilusuorituksiin harjoitellaan pitkiä aikoja, valmistaudutaan hyvin ja tehdään mielikuvaharjoituksia. Samoin suosittelen synnytykseenkin valmistautumaan. Meillä Suomessa neuvoloissa on aika suppeat synnytysvalmennukset, ja ne painottuvat  pääasiassa lääkkeelliseen kivunlievitykseen. Kuitenkin  synnytyksen aikana käytettyjen kipulääkkeiden ja oksitosiinin varjopuolet jäävät usein kertomatta. Mene siis neuvolan tai sairaalan tarjoaman valmennuksen lisäksi muillekin valmennuksille, niin saat mahdollisimman laajan tietopohjan tulevaan synnytykseesi.  Netissä voit käydä esimerkiksi Synnytyksen ABC- verkkokurssin.

Suunnittele synnytystiimisi valmiiksi: Kenet haluat mukaan synnytykseesi? Haluatko mukaan kumppanin lisäksi doulan, jomman kumman, molemmat vai vaikka kaksi doulaa?  Ota ajoissa yhteyttä haluaamasi doulaan, jotta saat varmasti varattua juuri sen doulan synnytykseesi kenet haluat.

Suunnittele synnytystoivelistaa valmiiksi. Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä? Listaa tärkeimmät asiat ylös, ja juttele niistä  synnytystukihenkilöiden kanssa valmiiksi. Mitä kivunlievityskeinoja haluat käyttää?

Pakkaa synnytyskassi

-Pakkaa mukaan mukavat olovaatteet, imetystoppi tai lähikontaktitoppi, johon vauvan voi pujauttaa synnytyksen jälkeen vaippasillaan ihokontaktiin. (Seraphine-verkkokauppa esimerkiksi myy ihania vaatteita synnytyksen jälkeiseen aikaan).

-Eteeriset öljyt, mitä  haluat käyttää synnytyksessä ja palautumisessa, sekä laimennusöljyä, kuten kuismaöljyä esimerkiksi Frantsilan. Ota mukaan diffuuseri huoneen tuoksuttamista varten, sekä pieni kulho (ei muovinen!) öljyjen sekoittamista varten. Mukaan voit pakata myös pieniä käsipyyhkeitä lämpimiksi kompresseiksi, joilla voi pyyhkiä otsaa, niskaa ym. ja joihin tiputat muutaman tipan eteeristä öljyä.

– Vesipullo, pillejä ja jotain energiapitoista.

NingXia Red yksittäispakkauspussit ovat todella käteviä antamaan energiaa sekä voimaa.

Lääkkeettömät kivunlievityskeinot

On paljon pehmeitä luonnonmukaisia keinoja miten voit valmistautua  synnytykseen.

Synnytyksessä voit käyttää esimerkiksi:

  • Kaurapussia
  • Guashaa
  • Homeopaattisia aineita
  • Eteerisiä öljyjä, ja muita kasviöljyjä, esimerkiksi kuismaöljyä
  • Tens-laitetta.
  • Vettä, jumppapalloa, ammetta, erilaisia asentoja, synnytyslaulua, sekä hengitystekniikoita esimerkiksi hypnosynnytys-tekniikkaa.

Öljyjä synnytykseen:

Mustapippuri 

Tämä öljy on hyvä kivunlievitykseen. Laita muutamia tippoja laimennusöljyyn tai itse tekemääsi synnytysöljyyn, ja levitä alavatsalle tai  alaselälle.

Helichrysum eli Italian olkikukka

Tämä öljy on aiva huippu! Verenvuodon tyrehdyttämis-ominaisuuksiensa vuoksi tätä on hyvä käyttää synnyttäjän alaselälle ennaltaehkäisemään liiallista verenvuotoa synnytyksessä. Kannattaa laittaa jo synnytyksen aikana. Sekä synnytyksen jälkeen aina alapesun ja siteen vaihdon jälkeen alavatsalle sekä koko välilihan alueelle synnytyksen jälkeisessä palautumisöljyssä.

Mirha

Tätä öljyä käyttivät synnytyksessä jo muinaiset äidit. Antiviraalisten ja antibakteeristen ominaisuuksiensa takia todella hyvä öljy välilihan alueelle, mutta myös ihoa hoitavien ominaisuuksiensa takia hyvä ennaltaehkäisemään repeytymistä synnytyksessä. Lisää tämä synnytysöljyseokseesi.

Geranium

Jo tuoksunsa puolesta tämä on ihana synnytysöljyssä! Ihana ruusun tuoksu tulvahtaa öljyn yhteistuoksua  pehmentämään. Tämä öljy on ihoa hoitava, sekä auttaa hermokivun kaltaiseen kipuun. Synnytyksessä siis mitä mainioin. Muista tämä öljy jos jostain syystä päätyisitkin sektioon tai sinulle jouduttaisiin tekemään episotomia. Tämä öljy hoitaa erilaisia leikkaushaavoja, sekä arpia tehokkaasti.

Sypressi

Tämä öljy kuuluu niihin öljyihin, jotka tyrehdyttävät verenvuotoa. Tämä on hyvä olla myös synnytysöljylaukussa. Synnytyksessä tätä levitetään alaselälle tai alavatsalle, sekä ranteiden alueelle.

Tuoksuna sypressi on lohduttava ja rauhoittava. Sitä on käytetty myös suruun. Muista tämä jos sinulla on takana synnytys, josta jäi pettymys. Yhdistä tämä ihanaan ruusu- tai geranium-öljyyn, levitä navan aluelle, joka on kohta mistä hoitaa synnytys-tai muuta traumaa, ja anna öljyjen lohduttaa. Valmis Trauma life-öljyseos löytyy myös tähän tarkoitukseen.

Laventeli

Ah ihana, joka paikan laventeli! Laventelin tuoksu on rauhoittava ja rentouttava. Se tyynnyttää mielen. Ajattele ihanaa, kaunista laventelipeltoa. Palaa öljyä tuoksutellessa rauhoittavaan laventelipeltomaisemaan.

Laventeli on öljyjen äiti tai kuningatar. Monikäyttöisyytensä vuoksi se sopii täydellisesti synnytykseen. Se rauhoittaa mielen, auttaa pysähtymään synnytykseen ja ottamaan sen vastaan sellaisena kun se tällä kertaa tulee. Laita sitä diffuuseriin appelsiinin kanssa synnytyshuoneeseen, jolloin seos luo rentoutusta sekä onnellista mieltä! Voiko olla parempaa olotilaa synnytyksessä?

Ihoa hoitavien ja veren vuotoa vähentävien ominaisuuksiensa vuoksi laventeli sopii hyvin synnyttäjälle.

Synnytyksen jälkeen välilihan alueella se hoitaa ja parantaa ihoa, sekä vähentää verenvuotoa. Levitä alapesun ja siteen vaihdon yhteydessä laimennusöljyyn, kuten kuismaöljy, laimennettuna. Voit lisätä muitakin haluamiasi eteerisiä öljyjä.

Valor

Tämä öljy on tehty mukailleen Roomalaisten sotilaiden rohkeusöljyä. Tätä öljyä kutsutaankin rohkeusöljyiksi. Levitä tätä öljyä hartioille, sekä synnyttäjän että tukihenkilön, ja nauti tuoksusta! Voit käyttää myös diffuuserissa.

Ainesosat: kookosöljy, mustakuusi, sininen pietaryrtti, olibaanihartsi,kamferipuu, palsamipelargoni (geranium)

Joy

Tämä öljy on oma suosikkini synnytyksessä! Voiko olla ihanampaa kuin synnyttää ilon ja onnen ympäröimänä? Tämä kukkaistuoksu luo romanttisen ja lämpimän tunnelman. Tuoksusta löytyy bergamotti, sitruuna, palmarosa, tuoksuilangia, ruusu, palsamipelargoni (geranium), jasmiini, jalosauramo, korianteri, tangeriini.

Käyttöohje: käytä diffuuserissa, levitä iholle tai hengitä sellaisenaan.

Peace & Calming 

Tämä öljy on ihana jos sinulla on vesisynnytys. Laita 6-8 tippaa öljyä pariin ruokalusikallista Epsom- tai merisuolaa, ja lisää synnytysaltaaseen.

Synnytysöljysekoitus, resepti 1

Käytetään kun synnytys on jo alkanut

5 tippaa Ylang Ylang

4 tippaa Helichrysum (Italian olkikukka)

2 tp Fennel (Fenkoli)

2 tp Peppermint (piparminttu)

2 tp Clary Sage (muskatellisalvia)

Sekoita tipat pieneen pulloon. Ota seoksesta 2-4 tippaa ja laita 50:50 suhteella laimennusöljyyn. Levitä seosta selkään, alavatsalle ja nilkkoihin.